Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W smażeniu pięknie rosną, napuszają się, mimo że nie dodajemy do nich żadnych spulchniaczy. Z zewnątrz są chrupkie a w środku miękkie. Z podanych proporcji wychodzi ich bardzo dużo. Bardzo polecam ten przepis.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 121
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1999
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2723
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 720
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 121
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1999
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2723
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 720
Składniki
Żółtka ubijamy z cukrem na jasną masę następnie dodajemy roztopione masło, piwo oraz śmietanę i cukier waniliowy-wszystko miksujemy. Do powstałej mieszaniny dodajemy mąkę-najpierw wszystko mieszamy a potem zagniatamy ciasto. Można sobie je troszkę podsypać mąką jeśli się klei. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10-15 minut. Następnie dzielimy na dwie części-wtedy będzie lepiej wałkować, bo ciasto jest duże. Wałkujemy dość cienko, kroimy na pasy a potem na prostokąty. Każdy prostokąt nacinamy. Zawijamy faworki. Do patelni/garnka wlewamy olej, tyle by faworki swobodnie w nim pływały. Grzejemy, gdy olej jest dobrze rozgrzany (czyli jeśli po wrzuceniu faworka bulgocze a faworek zarz wypływa na powierzchnię to temperatur jest odpowiednia. Faworki smażą się bardzo szybko, napuszają się i rosną. Smażymy je na blado złoty kolor. Po usmażeniu dajemy na ręcznik kuchenny by usunąć nadmiar tłuszczu, chociaż one nie piją oleju, nie są tłuste. Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem i gotowe.