Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten bajecznie kolorowy sernik w odcieniach błękitu to świetna propozycja na deser dla osób, które cenią sobie prostotę i nieskomplikowane przepisy, a jednocześnie lubią efektownie wyglądające desery.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8090
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 179
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 398
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8090
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 179
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 398
Składniki
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody i pozostawić do przestudzenia. Ser podzielić na dwie równe porcje. Do jednej z nich dodać 5 łyżek cukru pudru oraz ekstrakt. Zmiksować. Cienką strużką wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Masę serową przełożyć na biszkopty.
Wyrównać i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Szafirową galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (3/4 szklanki), przestudzić. Drugą porcję sera zmiksować z 3 łyżkami cukru pudru. Cienką strużką wlewać przestudzoną galaretkę, cały czas miksując. Na tężejącą jasną masę serową wylać masę szafirową. Ponownie wstawić do lodówki.
Na wierzchu sernika ułożyć borówki. Niebieskie galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Przestudzić. Tężejące galaretki wylać na wierzch sernika. Wstawić do całkowitego stężenia.