Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ,mięciutkie bułeczki idealne na śniadanie jak również na podwieczorek do kawy
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4782
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 41
Chleb na zakwasie żytnim przygotowany na bazie mąki orkiszowej (typ 750) i mą...
Odsłon: 31860
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4782
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 41
Chleb na zakwasie żytnim przygotowany na bazie mąki orkiszowej (typ 750) i mą...
Odsłon: 31860
Składniki
1. Mleko podgrzewamy dodajemy cukier drożdże roztopione masło jajko i dosypujemy mąkę 2.wyrabiamy ciasto,w razie potrzeby dosypujemy mąkę 3.gotowe ciasto odstawiamy na ok 45 min.do wyrośnięcia 4.w tym czasie można przygotowac kruszonkę - wszystkie składniki rozcieramy razem do uzyskania coś w stylu piasku :)
Gotowe ciasto drożdżowe możemy rozwałkować na 2 cm grubości i szklanką wycinać krążki Ja poszłam na skróty i po prostu dłonią odrywałam ciasto i formowałam kulki :) Gotowe porcje ułożyć na dużej blaszce,w odległości 1 cm zrobić wgłębienia i nałożyć łyżeczką konfiturę z wiśni. Posypać kruszonką i odstawić na 20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 160 C wstawiamy bułeczki na najniższą półkę i pieczemy na złoty kolor( ok.20 min. Upieczone bułeczki wyciągamy,studzimy i odrywamy jedną od drugiej