Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Orzechowce z brzoskwiniami"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2122
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 968
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20984
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2122
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 968
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20984
Składniki
W szerokim garnku rozpuść masło. Dolej 2 niepełne szklanki wrzątku i krótko zagotuj. Zdejmij z ognia, wsypuj małymi porcjami mąkę przesianą z solą – cały czas energicznie mieszaj lub miksuj. Masę odstaw do ostygnięcia.
Do schłodzonej masy dodaj ubite jajka, a następnie drobno posiekane orzechy. Wymieszaj dokładnie. Z ciasta uformuj kule i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 25 minut w 200 st. Zostaw do ostygnięcia.
Śmietanę ubij z pudrem i esencją waniliową. Wymieszaj ze śmietan-fixem. Zimne ptysie przekrój na połowy i napełnij kremem. Na wierzchu kremu ułóż ćwiartki brzoskwiń i po porcji posiekanych orzechów. Przykryj wierzchami ciastek.
Zrób karmel: cukier rozpuść na patelni. Gdy zbrązowieje, dolej odrobinę wody i wymieszaj. Nabieraj widelcem i polewaj ptysie. Zrób to sprawnie – karmel szybko zastyga.Źródło: Tina