Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Orzechowe ciasteczka"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27478
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 167
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1217
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27478
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 167
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 192
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1217
Składniki
Do miski włóż miękkie masło, dodaj cukier i ucieraj za pomocą miksera lub drewnianej pałki, aż konsystencja będzie lekko kremowa a kryształki cukru mało wyczuwalne. Następnie dodaj jajko. Mąkę przesiej i wymieszaj z sodą oczyszczoną. Dodaj do masy maślano-jajecznej i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj płatki owsiane i kukurydziane oraz orzechy i delikatnie wymieszaj.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, ułóż je na blasze, zachowując odstępy, i delikatnie spłaszcz dłonią lub łyżką. Jeśli ciasto jest lepkie, zanurz dłonie w zimnej wodzie – to ułatwi formowanie kulek.
Piekarnik nagrzej do 180°C. Wstaw blachę z ciasteczkami i piecz około 15 min, aż ciasteczka uzyskają złoty kolor. Zostaw na blaszce do przestygnięcia, a następnie przełóż na kratkę, aż całkowicie wystygną.
Ciasteczka przechowuj w dużych, hermetycznie zamykanych słojach. Dzięki temu dłużej będą świeże i chrupiące. Tak samo, jak zaraz po upieczeniu.
50 minut. Sztuka: 120 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie