Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka świetnie prezentują się na stole, przy czym są bardzo smaczne i domowej roboty.
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 28
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 163
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 331
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1100
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1542
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 28
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 163
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 331
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1100
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1542
Składniki
Wychodzi kilkanaście markiz. Opłukane i osuszone listki rukoli miksujemy z serem i cukrem pudrem. Dodajemy chłodne masło, mąkę i wszystko miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasto wkładamy do większego worka foliowego i schładzamy godzinę lub dwie. Po tym czasie ciasto wałkujemy w tym worku w którym było schładzane. Przecinamy dwa boki worka żeby mieć dobry dostęp do ciasta. Ciasto wałkujemy na grubość 1/2-3/4 cm. Unosimy wierzchnią część worka foliowego i wykrawamy z ciasta 5 cm wzorki .
Ciasteczka układamy na blaszce z papierem do pieczenia. W każde ciasteczko lekko wciskamy kawałek orzecha włoskiego. Pieczemy kilkanaście minut w 190 C, ciasteczka powinny się tylko delikatnie przyrumienić. Upieczone ciasteczka przekładamy powidłami i posypujemy cukrem pudrem.