Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto na każdą okazję. Kilka różnych warstw które ze sobą świetnie się komponują, zapraszam do testowania!
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 578
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 129
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 132
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22711
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 578
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 129
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 132
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22711
Składniki
Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy kolejno: mąkę, orzechy mielone i bułkę tartą. Wlewamy do blachy 25/36 wyłożonej papierem do pieczenia , wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temp. 170 st.
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy dwa placki w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36.
Masa: Masło ucieramy z cukrem pudrem i alkoholem. Dodajemy kawę rozpuszczalną. Ciasto makowe: Mak parzymy, a następnie mielimy dwukrotnie. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel mogel. Kiedy masa jajeczna będzie jasna i puszysta dodajemy stopniowo mak oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, najlepiej te składniki połączyć z jajkami za pomocą łyżki. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Przełożenie: Biszkopt- masa- biszkopt orzechowy- masa- ciasto makowe- dekoracja.