Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno piekłam to ciasto i czas będzie do niego powrócić. Masa orzechowa pobija wszystko.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Ciasto. Wszystkie składniki ( temperatura pokojowa ) wymieszać i zagnieść. Tortownicę 22 cm. wysmarować margaryną i posypać bułką tartą i rozgniecionymi orzechami. Ciasto wyłożyć do blaszki ( spód i boki ok. 4 cm.). Blaszkę włożyć do lodówki. Masa. Cukier ,śmietanę i masło rozpuścić na walnym ogniu. Wsypać mąkę i energicznie mieszać , do zgęstnienia masy. Masę studzimy , co chwilę mieszając. W tym czasie mielimy orzechy w blenderze. Ostudzony budyń mieszamy mikserem dodając najpierw po jednym jajku, a następnie posiekane orzechy. Tortownicę z ciastem wyjmujemy z lodówki i nakłuwamy ciasto widelcem, posypujemy bułką tartą. Masę orzechową przekładamy na ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Pieczemy ok. 50-60 minut w 180 C.