Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Orzechowiec z jabłkami"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 148
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 446
Polecam.
Odsłon: 614
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 148
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 446
Polecam.
Odsłon: 614
Składniki
Mąkę wymieszaj z posiekanym masłem. Dodaj pozostałe i zagnieć ciasto (w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki). Podziel na dwie części (większą i mniejszą) i włóż do lodówki na godzinę.
Jabłka umyj, obierz i pokrój na cienkie plas- try. Na głębokiej patelni roztop masło, dodaj jabłka, cukier brązowy i wanilinowy oraz cynamon i zdejmij z ognia.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj miód i cukier oraz posiekane orzechy. Podgrzewaj na małym ogniu aż do skarmelizowania.
Tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nim blachę. Posyp bułką tartą i rozłóż jabłka. Następnie rozwałkuj mniejszą część ciasta, wyłóż na jabłkach, a na wierzch połóż masę orzechową. Piecz w 180oC ok. 45 min.Źródło: Takie jest życie