Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Orzechowy deser a la tiramisu"
Piernik jest nierozerwalnie związany z kuchnią polską, jednak historia miodow...
Odsłon: 107
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 219
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 463
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 425
Piernik jest nierozerwalnie związany z kuchnią polską, jednak historia miodow...
Odsłon: 107
Przepis dnia
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 219
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 463
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 425
Składniki
Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 4,60 zł.
W kawie rozpuszczamy cukier i dodajemy kakao, mieszamy. Studzimy i polewamy biszkopty, aby dobrze nasiąkły płynem.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Łączymy z serkiem mascarpone, miąższem wydrążonym z laski wanillii i miksujemy na gładką, puszystą masę.
Wiśnie delikatnie odcedzamy z soku. Orzechy siekamy i podprażamy na patelni bez tłuszczu, studzimy na papierowym ręczniku.
Na dnie pucharków układamy warstwę biszkoptów, na nią wykładamy krem oraz wiśnie. Przykrywamy pozostałymi biszkoptami, a następnie kremem i owocami. Posypujemy orzechami laskowymi i polewamy łyżką syropu klonowego. Na koniec dekorujemy rozpuszczoną czekoladą. Deser wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki, aby się dobrze schłodził.
Wartość odżywcza porcji 570 kcal Białko 23 g/Tłuszcz 31 g/Węglowodany 41 gŹródło: Rewia