Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Orzechowy gruszkowiec"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 179
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 205
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 179
Składniki
Orzechy zmiel. Gruszki obierz, przekrój wzdłuż, wytnij gniazda nasienne. Owoce gęsto ponacinaj po wypukłej stronie. Od razu skrop sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały.
Do masła dodaj szczyptę soli. Utrzyj je z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania, kolejno wbij jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ze zmielonymi orzechami. Przygotowaną mieszankę porcjami wsyp do ucieranej masy. Wymieszaj ciasto mikserem.
Blachę natłuść. Oprósz tartą bułką. Na spodzie formy rozsmaruj ciasto. Rozłóż na nim połówki gruszek. Owoce wciśnij w ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st.
Piecz ok. 40 minut. Gotowy placek oprósz cukrem pudrem. Dodatkowo ciasto możesz udekorować orzechami w karmelu.Źródło: Tina