Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj kolejna słodka propozycja. Zapraszam na kruchą tartę z aromatyczną masą pomarańczową. Ciasto robi się bardzo szybko, jest lekkie i orzeźwiające dzięki dużym plastrom pomarańczy. Spróbujcie sami :)
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 67
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 118
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 59
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 117
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 138
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego...
Odsłon: 67
Potrawka z kurczakiem z mieszanką warzyw to kwintesencja domowego ciepła i wy...
Odsłon: 118
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 59
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tart na słodko. Uniwersalny, pro...
Odsłon: 117
Sezamki to hit lat 90. XX wieku. Jeśli nie miałeś okazji spróbować tego raryt...
Odsłon: 138
Składniki
CIASTO KRUCHE Mąkę pszesiać przez sitko, dodać cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Początkowo masło poszatkować, następnie dodać jajko i ugniatać ciasto rękami aż składniki się połączą. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20-30 min. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podsypując mąką rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy na tartę. Wyłożyć nim dno i boki formy posmarowanej masłem. Spód ponakłuwać widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15-20 min, aż ciasto się zarumieni.
MASA POMARAŃCZOWA W międzyczasie gdy piecze się tarta przygotowujemy masę pomarańczową. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, następnie dodać śmietankę, sok i skórkę pomarańczową. Na upieczoną tartę wlać przygotowaną masę, a na jej wierzch ułożyć pokrojone w plastry pomarańcze (wcześniej obrać ze skórki). Ponownie włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 40 min, aż masa pomarańczowa się zetnie, a boki się zarumienią.
Smacznego :)