Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na moje ulubione ciasto z rabarbarem i wiśnią. Proste w przygotowaniu, a smakuje obłędnie.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 50
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 50
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Składniki
Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zagnieć ciasto. Dodaj śmietanę i wyrób ciasto, aż będzie gładkie. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Przygotuj nadzienie: rabarbar umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Wiśnie umyj i usuń pestki. W misce wymieszaj rabarbar i wiśnie z cukrem i pozostaw na 20-25 minut. Odcedź syrop. Całość wymieszaj z łyżką skrobi i cynamonem. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj w kształt koła, bezpośrednio na papierze do pieczenia oprószonym mąką, środek ciasta posyp cienką warstwą skrobi, ułóż nadzienie na ciasto, zostawiając brzegi wolne. Złóż brzegi ciasta do środka i zlep je tak, by nic nie wyciekało. Roztrzep żółtko i posmaruj nim brzegi ciasta. Posyp cukrem. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut, aż będzie złote.
Gotowe ciasto polej lukrem. Ciasto najlepiej podawać z ulubionymi lodami.