Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Owocowe ciasto w kratkę"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 494
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 72
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 149
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 494
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 72
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 149
Składniki
Czas przygotowania 130 minut. Cena porcji ok. 1,80 zł.
Wartość odżywcza porcji 580 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 39 g/Węglowodany 48 g
Gotujemy budyń w 400 ml mleka według instrukcji podanej na opakowaniu, studzimy.
Umyte i osuszone wiśnie drylujemy, dodajemy likier migdałowy i zostawiamy na kilka minut, następnie odcedzamy z nadmiaru soku.
Płat ciasta francuskiego kroimy na trzy paski. Na każdym kładziemy odsączone wiśnie, zwijamy. Wałkami wykładamy na okrągło dno tortownicy. Pieczemy 25–30 minut w 200oC. W ten sam sposób pieczemy kolejne warstwy z pozostałych płatów ciasta.
Masło ucieramy z 5 łyżkami cukru na puszystą masę, łączymy z budyniem i na koniec stopniowo dodajemy ubitą śmietanę, żeby powstał gładki krem.
Na pierwszy blat ciasta z wiśniami wykładamy 1/3 kremu. Na niego kładziemy drugi blat i lekko dociskamy. Znowu wykładamy 1/3 kremu i przyciskamy trzecim blatem ciasta. Górę smarujemy pozostałym kremem. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ostudzoną polewamy całe ciasto.Źródło: Rewia