Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Owsiane batoniki z bakaliami"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27501
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 177
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 205
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1261
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27501
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 177
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 205
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1261
Składniki
Czas przygotowania: 45 minut (bez czasu studzenia). 1 sztuka: 275 kcal. Cena sztuki: 0,80 zł
Śliwki, morele i daktyle pokrój na kawałeczki. Do miski wsyp płatki owsiane oraz cukier, przyprawę i suszone owoce. Do garnka włóż masło, dodaj miód i cukier. Postaw na bardzo małym płomieniu i podgrzewaj, aż dobrze się połączą. Od czasu do czasu mieszaj.
Nie dopuść, aby masło z miodem i cukrem zagotowało się. Gorący płyn wlej do sypkich składników. Masę dobrze wymieszaj. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Na spodzie równomiernie rozsmaruj masę owsiano-bakaliową.
Mocno ją dociśnij do dna blachy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz około 25 minut, aż masa nabierze złotego koloru, a brzegi zaczną lekko brązowieć.
Od razu po wyjęciu z piekarnika placek głęboko ponacinaj na 24 paseczki. Odłóż do wystudzenia. Kiedy placek będzie już zupełnie zimny, przekrój go do końca na małe batoniki. Polewę stop według przepisu podanego na opakowaniu.
Odetnij róg torebki, tak by powstał mały otworek. Wyciśnij przez niego na batoniki cienkie paseczki polewy i formuj z nich ozdobne esy-floresy.
Jeśli chcesz wzbogacić smak batoników, część suszonych owoców możesz zastąpić pestkami słonecznika, dyni, migdałami albo kandyzowanymi skórkami cytrusów.Źródło: Tina