Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki holenderskie Oliebollen powstają, jak tradycyjne pączusie, z ciasta drożdżowego. Tym, co je wyróżnia, to dodatki i sposób smażenia. Do ciasta na holenderskie Oliebollen dodajemy pokrojone jabłko i rodzynki. Pączki formujemy za pomocą dwóch łyżek i smażymy na głębokim tłuszczu.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 83
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1237
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 297
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 69
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 83
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1237
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 297
Składniki
Mleko podgrzej w rondelku - powinno być ciepłe, ale nie gorące.
Do miski pokrusz świeże drożdże. Wsyp cukier. Składnik zalej ciepłym mlekiem. Zaczyn wymieszaj i odstaw na około 10 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli, cukier waniliowy. Wbij jedno całe jajko. Następnie wlej zaczyn. Składniki dokładnie wymieszaj łyżką.
Jabłko obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
Do ciasta dodaj rodzynki i pokrojone jabłko. Składniki ponownie wymieszaj. Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do garnka wlej litr oleju. Rozgrzej do temperatury 180 stopni. Dwie łyżki zanurz w rozgrzanym oleju, następnie nabierz nimi ciasto i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Pączki oliebollen smaż partiami (po około 6 pączków w jednej partii). Wyciągaj na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, kiedy nabiorą pięknego, złocistego koloru.
Przed podaniem oliebollen oprósz cukrem pudrem.