Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 49
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 95
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 49
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 95
Składniki
W misce wymieszaj mąkę i cukier puder Następnie z mąką posiekaj zimne masło Do powstałej kruszonki dodaj jajko roztrzepane ze szczyptą soli Wyrób szybko gładkie ciasto Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 60 min Po tym czasie odrywaj z ciasta małe kawałki ciasta i roluj do uzyskania wałeczka (w razie potrzeby podsyp ciasto niewielką ilością mąki) Wałeczek powinien mieć średnice mniej więcej taką jak palec wskazujący Następnie wałeczek podziel na kawałki o długości mniej więcej palca wskazującego Z jednej strony wałeczka wciśnij migdał tak żeby całość przypominała palec zakończony paznokciem Nożem zrób dosyć płytkie nacięcia przypominające zgięcia w palcach Dwie kreseczki zrób w odległości ok. 2/5 ciasteczka a trzy kreseczki w odległości 4/5 Ułóż gotowe ciasteczka na blaszce pokrytej papierem do pieczenia Piecz w temp. 200°C przez 10-15 min do zrumienienia Po ostudzeniu posmaruj lekko dżemem krawędź między paznokciem a palcem, co ma przypominać zakrwawione palce