Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć statki na parę oglądamy już tylko w filmach, niezmiennie kojarzą się z wakacjami – zapewne dlatego, że w sezonie letnim często pobrzmiewa gdzieś nieśmiertelna fraza starego przeboju „parostatkiem w piękny rejs…”. Aby wpisać się kulinarnie w tę atmosferę, możesz zaserwować na podwieczorek ciasto Parostatek. Kawałki pysznego biszkoptu z czekoladowym kremem z pewnością skojarzą się gościom z wakacyjnym rejsem.
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 90
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 125
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 28
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1120
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 530
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 90
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 125
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 28
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1120
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 530
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę (mikserem na wysokich obrotach). Pod koniec ubijania dodaj żółtka – po jednym, cały czas ubijając. Następnie stopniowo dodaj cukier i cienką strużką wlej masło. Do masy jajecznej przesiej przez sitko obie mąki, kakao i sodę. Wymieszaj do połączenia składników szpatułą lub mikserem na niskich obrotach.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Przestudź. Przekrój ciasto na 3 blaty. Połącz wiśniówkę z woda i sokiem z cytryny. Uzyskanym ponczem skrop blaty ciasta.
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem 100 ml śmietany kremówki. Przestudź. Resztę śmietany ubij na sztywno.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Połącz z łyżką bitej śmietany. Tak zaprawioną wymieszaj z mascarpone, a następnie połącz serek ze śmietaną i 2/3 masy czekoladowej. Uzyskanym kremem przełóż blaty ciasta. Odłóż trochę kremu do dekoracji. Wierzch ciasta posmaruj resztą masy czekoladowej. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Uformuj z reszty kremu kulki i także włóż je do lodówki. Przed podaniem pokrój ciasto na kawałki i na każdym „parostatku” ułóż „komin” z czekoladowej kulki. Oprócz posypką czekoladową.