Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Paryski tort na biszkoptach"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 47
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 90
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 47
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 90
Składniki
Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj cukier puder. Następnie delikatnie wmieszaj kwaśną śmietanę i rum oraz usztywniacz do bitej śmietany.
Jedną trzecią kremu odłóż do miseczki. Do reszty masy wsyp kakao, starannie wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż jasnymi biszkoptami i rozsmaruj na nich połowę kremu kakaowego. Wstaw na chwilę do lodówki, aby warstwa tortu lekko stężała.
Następnie rozsmaruj jasną masę i wciśnij do niej ciemne biszkopty (kilka odłóż do dekoracji). Na wierzchu rozsmaruj resztę kremu kakaowego. Powciskaj pozostałe jasne biszkopty, wygładź wierzch. Tort wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem udekoruj biszkoptami i wiórkami kokosowymi.
Czas ok. 50 min; porcja – 220 kcal, cena 1,40 zł.
Aby przygotować domowe biszkopciki, ubij pianę z 3 białek, połącz ją z 1/2 szkl. cukru, a następnie z 3 żółtkami i 2/3 szkl. mąki. Na blachę wyłożoną pergaminem wylewaj łyżką małe kółeczka. Piecz w temp. 180 st., aż biszkopty się zrumienią.Źródło: Świat kobiety