Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pasternakowa słodycz"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27444
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1161
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27444
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 153
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 177
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1161
Składniki
Pasternak i jabłko obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok. Posiekaj orzechy. Dodaj do pasternaku. Masło utrzyj z cukrem i syropem klonowym. Zmiksuj z żółtkami. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, a następnie mieszankę z pasternakiem.
Dwie formy o średnicy 20 cm natłuść masłem i obsyp mąką. Ciasto rozlej do form. Piecz w piekarniku w temp. 180 st. przez około 30 minut.
Kiedy ciasta wystygną, wyjmij je. Mascarpone utrzyj z syropem klonowym. Jedno ciasto posmaruj kremem, na górze połóż drugie i dociśnij. Oprósz cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 80 minut 348 kcal/1 porcja.Źródło: Tele Tydzień