Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pianki czekoladowe"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27457
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 182
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1182
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27457
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 182
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1182
Składniki
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem w metalowej miseczce do białości. Gdy masa będzie kremowa, a cukier się całkowicie rozpuści, dodaj naturalne kakao w proszku oraz słodkie wino (najlepiej czerwone).
Miseczkę z przygotowaną masą umieść na rondlu z wrzącą wodą tak, by naczynie nie dotykało lustra wody. Ubijaj masę na parze, aż powstanie gęsta zwarta pianka.
Po tym czasie zdejmij miseczkę z rondla. Dalej energicznie ubijaj masę, aż całkowicie wystygnie (możesz robić to mikserem). Przygotuj 8 szklaneczek. Każdą z nich wyłóż folią spożywczą, posmaruj masłem. Przełóż masę. Odstaw do lodówki na kilka godzin do zastudzenia.
Z blatu biszkoptowego wytnij krążki. Użyj do tego takiej samej szklaneczki jak te, w których tężeje masa. Krążkami przykryj naczynia z pianką. Odwróć do góry dnem, by pianka znalazła się na biszkoptowym spodzie. Ozdób migdałami i ciasteczkami.
Czas ok. 40 min; porcja – 360 kcal, cena 1,70 zł.
. Puszystą piankę możesz również podać w pucharkach i udekorować kawałkami biszkoptu.Źródło: Świat kobiety