Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piaskowiec na maślance z gruszkami"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20723
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 62
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5213
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 82
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20723
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 62
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5213
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 82
Składniki
Gruszki umyj, wytrzyj. Potem owoce obierz, wytnij gniazda nasienne, miąższ gruszek pokrój w drobniutką kosteczkę. Masło utrzyj z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej jajka, a potem skórkę z cytryny.
Następnie na przemian porcjami dodawaj maślankę oraz obie mąki wymieszane wcześniej z proszkiem do pieczenia.
Ciasto ucieraj jeszcze kilka minut mikserem. Kiedy wszystkie dobrze się połączą, dodaj kawałeczki gruszek i wymieszaj całość łyżką.
Dużą podłużną foremkę do keksów posmaruj tłuszczem. Spód oraz brzegi oprósz tartą bułką. Przygotowaną formę napełnij ciastem. Wierzch wyrównaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez godzinę.
Gotowe ciasto lekko przestudź w foremce. Potem przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj