Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka korzenne na każdą okazję, nie tylko na święta, są zawsze smaczne.
miska, wałek do ciasta, foremki do ciasteczek, piekarnik,
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9327
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 223
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 504
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9327
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 223
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 504
Składniki
Masło musimy rozpuścić, ostudzić. Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy, dodajemy kakao, przyprawę korzenną. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Do wymieszanych składników z mąką dodajemy żółtka i ostudzone masło. Wstępnie mieszamy łyżką aż powstanie gęste ciasto, dalej wyrabiamy ręcznie. Wyrobione ciasto robimy w kształt kuli i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Ze schłodzonego ciasta rozwałkowujemy placek o grubości około pół centymetra i z niego wycinamy foremkami ciasteczka. Ciasteczka układamy na wcześniej przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 - 13 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe pierniczki możemy udekorować pisakami do pierniczków. Smacznego!!!