Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierniczki norymberskie"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 121
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 169
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 51
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 141
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 121
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 169
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 51
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 141
Składniki
Pokrój drobno owoce kandyzowane i wymieszaj z mielonymi orzechami. Wsyp mieszankę do misy, dodaj cukier, posiekane orzechy i migdały, proszek do pieczenia, mąkę kukurydzianą, przyprawę do piernika, jajka, szczyptę soli i zagnieć ciasto.
Przykryj ciasto ściereczką i odłóż na ok. 30 min. Później napełnij nim szprycę z szeroką końcówką i wyciśnij na wafelki. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 15-20 minut w 165 st. C.
W misce utrzyj polewę z cukru z rumem i sokiem z cytryny. Jeszcze gorące pierniczki posmaruj polewą cukrową, posyp kawałkami owoców kandyzowanych i płatkami migdałowymi. Kiedy wystygną, włóż je do blaszanego pudełka.
Czas: 70 min | Koszt: do 25 zł | Poziom: łatwy | ok. 50 sztuk, 280 kcal/sztukaŹródło: Tele Tydzień