Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki nadziewane marmoladą z nutką róży są miękkie, aromatyczne i bardzo smaczne. Cudowny zapach pieczonych pierniczków unosi się w całym domu.
Idealna przekąska na gorące dni. Szybko, zdrowo i pysznie. Najlepsze dla dzie...
Odsłon: 461
Przepyszny rosołek jak u mamy
Odsłon: 132
Zdrowa zupka na każdą okazję.
Odsłon: 145
Idealna przekąska na gorące dni. Szybko, zdrowo i pysznie. Najlepsze dla dzie...
Odsłon: 461
Przepyszny rosołek jak u mamy
Odsłon: 132
Zdrowa zupka na każdą okazję.
Odsłon: 145
Składniki
Miód włożyć do garnka, podgrzać, dodać masło, przyprawę do pierników i kawę, wymieszać aż masło się rozpuści, ostudzić, wymieszać z żółtkami.
Sodę rozpuścić w 1 łyżce wody. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Mąki wymieszać z kakao, połączyć z płynną masą miodową, zamieszać, dodać śmietanę, sodę i pianę z białek, wymieszać, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na kilka godzin.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, pozostawić na chwilę w temperaturze pokojowej. Na posypanej mąką desce rozwałkować na grubość 3-4 mm. Foremką wykrawać ciasteczka, nakładać porcję marmolady.
Przykryć drugim ciasteczkiem, delikatnie dociskając zlepić brzegi.
Pierniczki ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 13-15 minut w temp 180 stopni.
Upieczone, zimne pierniczki oblać lukrem i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.