Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Korzenne pierniczki z witrażykiem są nie tylko słodką przekąską, ale także znakomitą ozdobą na choinkę. Dodatkowo pieczenie ich wraz z rodziną i bliskimi to wspaniała forma spędzenia wspólnego czasu.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Składniki
Masło rozpuść w garnuszku i odstaw do przestudzenia. Gdy będzie letnie, wymieszaj z miodem.
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną i pełnoziarnistą wraz z cukrem pudrem, przyprawą do piernika, kakao i proszkiem do pieczenia.
Do suchych składników wlej masło z miodem i wbij jajka. Wyrób gładkie ciasto. Zawiń w papier do pieczenia i włóż na 1 godzinę do lodówki.
Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj.
Za pomocą foremek wycinaj kształty. W każdym pierniczku zrób mniejszy otwór.
Ciasteczka przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego otworu pierniczka włóż po landrynce.
Pierniczki piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut.
Po wyjęciu piekarnika odstaw do całkowitego wystygnięcia.