Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernik to ciasto pełne korzennego aromatu. Jest prosty do wykonania, więc warto go zrobić nawet bez świątecznej okazji.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 79
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Na początek roztapiamy margarynę, którą następnie należy ostudzić, aby pozostałe składniki się nie zważyły. W czasie kiedy tłuszcz będzie stygł zabieramy się za ubijanie jajek z cukrem. Ubijamy je na puszystą masę.
Potem do naczynia kolejno dodajemy mleko, mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika, która zagwarantuje nam niepowtarzany aromat ciasta. Całość miksujemy. Dolewamy ostudzone masło i ubijamy dalej. Na koniec jeszcze dodajemy powidła.
Gdy już wszystkie składniki naszego piernika połączą się w jednolitą i gładką masę, przelewamy całość ciasta do formy. Następnie foremkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 50 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Można udekorować je polewą czekoladową, ale ja najczęściej polewam całość lukrem. I gotowe. Smacznego! :)