Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki piernik marchewkowy z czekoladą to genialna propozycja na Boże Narodzenie. Piernik jest wilgotny, mięciutki i od razu gotowy do jedzenia. Robi się go na ostatnią chwilę
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 169
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 874
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 169
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 874
Składniki
Marchewkę obieram i trę na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Całe jajka ubijam z miodem i przyprawą do pierników. Do masy jajecznej dodaję stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie roztopione masło. Wyłączam mikser i dodaję startą marchewkę oraz bakalie. Całość mieszam łopatką. Tak przygotowane ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 45-50 minut, do suchego patyczka.
Upieczony piernik wyciągam z piekarnika, wyciągam z formy i odstawiam do wystygnięcia. Na koniec przygotowuję polewę czekoladową.
Śmietankę dobrze podgrzewam, ściągam z ognia, dodaję pokruszoną czekoladę i miód. Chwilkę czekam, aż czekolada się rozpuści. Polewę dokładnie mieszam i odstawiam na chwilę do wystygnięcia. Polewam piernik czekoladą i dowolnie ozdabiam. Piernik marchewkowy gotowy. Smacznego :)