Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest mięciutki, aromatyczne. Polecam :)
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 362
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 98
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 101
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 48
Polecam.
Odsłon: 60
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 362
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 98
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 101
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 48
Polecam.
Odsłon: 60
Składniki
Herbatę, cukier, miód, masło, kakao, przyprawę korzenną przełożyć do garnka i umieścić na gazie. Podgrzewać i mieszać. Doprowadzić do zagotowania. Odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do masy w garnku i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszać do połączenia składników. Dodać jeszcze pianę z białek i delikatnie połączyć całość. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie 20 x 30 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 min. Upieczone, wystudzone ciasto przekroić na dwie części, a następnie wzdłuż. Uzyskamy cztery kawałki ciasta. Do pieczenia można użyć keksówki, wtedy wystarczy ciasto pokroić tylko wzdłuż. Posmarować powidłami. Docisnąć ciasto. W rondelku połączyć masło z czekoladą i śmietaną. Podgrzewać, mieszać, aż powstanie gładka masa. Wierzch i boki ciasta posmarować czekoladą. Udekorować orzechami włoskimi. Smacznego