Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piernik na piwie z bakaliami"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 259
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 45
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 34
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 82
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 259
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 45
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 34
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 82
Składniki
Orzechy oraz suszone śliwki drobno posiekaj. Dodaj do nich rodzynki oraz 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj. Piwo wlej do rondelka, zagotuj. Odstaw, by przestygło.
Przygotuj dwie miski. W pierwszej wymieszaj mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj cukier, miód oraz olej. Zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj powidła śliwkowe i jeszcze chwilkę miksuj.
Nie przerywając miksowania do mokrych składników stopniowo dodawaj suche oraz wystudzone piwo. Na koniec wsyp bakalie, wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do keksówki. Piecz ok. 60 min do tzw. suchego patyczka w temp. 180°C.
Do rondelka wlej śmietankę kremówkę, podgrzej. Zdejmij z ognia, dodaj połamane na kawałki obie czekolady, mieszaj aż się dokładnie rozpuszczą. Piernik udekoruj przygotowaną polewą i orzechami włoskimi.
80 minut. Porcja: 450 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie