Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piernik staropolski"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 234
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 162
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 234
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 162
Składniki
Do rondla wlać miód, dodać cukier i masło. Mieszając stopniowo podgrzać na bardzo małym ogniu. Następnie powstałą masę schłodzić.
Gdy nie będzie już ciepła dodać do niej przesianą mąkę, jajka, sól i sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, wymieszać. Dodać siekane orzechy (mogą być też uprażone) i skórkę pomarańczową oraz przyprawy. Wyrobić ciasto, uformować z niego kulę i włożyć do naczynia. Przykryte, umieścić w chłodnym miejscu na kilka dni (najlepiej na dwa tygodnie).
Gdy ciasto dojrzeje, podzielić je na trzy części. Każdą rozwałkować na tej samej wielkości placek i piec ok. 50 minut w temperaturze 180oC. Kiedy ciasto ostygnie, przełożyć warstwy powidłami śliwkowymi.Źródło: Twoje Imperium