Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy piernik na świecie. To już ostatni dzwonek, żeby nastawić ciasto. Bardzo polecam. Ja z części ciasta, robię też pierniczki, są przepyszne.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 109
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1895
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 109
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1895
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Składniki
4-6 tygodni przed świętami robimy ciasto. Miód, margarynę i cukier podgrzać w rondelku co jakiś czas mieszając. Kiedy zacznie wrzeć wyłączyć gaz i zostawić do przestudzenia. Do miski wsypać mąkę, sól, sodę i przyprawy do piernika. Wymieszać. Dodać jajka, mleko i wystudzoną masę miodową. Wszystko wymieszać mikserem z hakami. Tak przygotowane ciasto odstawić w chłodne miejsce. U mnie stoi w lodówce. Teraz czekamy :)
Tydzień przed świętami pieczemy. Ciasto najlepiej wyciągnąć z lodówki, kilka godzin przed pieczeniem, żeby zmiękło. Ciasto podzielić na cztery części. Jedną część, zostawiamy na pierniczki. Ja, tę część ciasta, ponownie wkładam do lodówki i piekę pierniczki na drugi dzień, ale możecie to zrobić od razu.
Trzy części ciasta cienko rozwałkować na prostokąt. Każdą część ciasta pieczemy osobno w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut. Upieczone blaty pierników zostawiamy do przestudzenia. Przestudzone blaty przełożyć powidłami. Jeśli powidła są bardzo gęste to, należy je podgrzać. Przełożony piernik przykryć i docisnąć czymś ciężkim. Zostawić na 5-7 dni w chłodnym miejscu.
Dzień lub dwa, przed świętami, piernik przekroić w załóż na pół i udekorować polewą czekoladową lub lukrem. Ja robię z polewą czekoladową.