Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne pierniki nadziewane swojskimi powidłami. Mięciutkie, delikatne, wspaniałe i mega świąteczne :) I jak zawsze u mnie – szybkie i łatwe.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 35
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 221
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 302
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 35
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 221
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 302
Składniki
Mleko i cukier zagotowuję, a następnie dodaję masło i miód. Podgrzewam, aż wszystko się rozpuści. Następnie masę odstawiam do przestygnięcia.
Mąkę, przyprawę piernikową, cynamon, kakao, proszek do pieczenia mieszam w misce, dodaję ostudzone mleko z dodatkami, jajka, żółtka i sodę i całość mieszam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny. Następnie dzielę ciasto na pół, każdą połowę rozwałkowuję na grubość około 4 mm.
Na jednej części układam w odstępach 3-4 cm po łyżeczce powideł, przykrywam drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ciasto wokół „górek z powideł” dogniatam palcami (zdjęcie na końcu) i wykrawam dowolne kształty. Boczki ewentualnie dociskam, jeśli się nie skleiły przy dociskaniu. Pierniki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 14 minut.
Kiedy wystygną, ozdabiam je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Czekoladę rozpuściłam, ściągnęłam z kąpieli i dodałam łyżeczkę masła na 100 g czekolady. Pierniki nadziewane gotowe. Smacznego