Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piernikowa szarlotka"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7446
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 167
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 364
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7446
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 167
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 364
Składniki
Olej wlej do rondelka. Dodaj dwie szklanki cukru, miód (najlepiej naturalny) oraz opakowanie cukru waniliowego. ogrzewaj, ciągle mieszając, tak długo, aż się zagotują. Odstaw do ostygnięcia.
Następnie dodaj do masy mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, 3 całe jajka oraz pół opakowania przyprawy do pierników. Ciasto starannie wymieszaj, a potem przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wyłóż przygotowane ciasto, wygładź jego powierzchnię. Ciasto piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. Po ostudzeniu przekrój na dwa placki.
Jabłka wymieszaj z rodzynkami, przełóż placki piernikowe, lekko dociśnij. Polewę oraz lukier przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Ozdób gotowe ciasto.
Czas ok. 75 min; porcja – 340 kcal, cena 1,70 zł.Źródło: Świat kobiety