Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piernikowa szopka"
Składniki
Na blat lub stolnicę przesiej mąkę, dodaj bardzo miękkie masło, miód, cukier, jajko, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Rozwałkuj je, podsypując mąką na grubość około 3-4 mm. Foremkami wykrawaj pierniczki. Możesz też przygotować szablony ludzików, choinki, gwiazdki z papieru.
Pierniczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz pierniczki powiesić na choince, przed pieczeniem zrób otworki za pomocą słomki lub wykałaczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C ok. 10-15 minut, a potem wystudź na kratce.
Przygotuj lukier. Białko utrzyj z cukrem pudrem łyżką lub drewnianą pałką na gładką masę, tak aby w lukrze nie było grudek. Powinien być on bardzo gęsty, gdyby był za rzadki, dodaj więcej cukru pudru. Z papieru do pieczenia zrób rożek, odetnij końcówkę (musi być bardzo mała) i dekoruj pierniczki, podkreślając kontury figurek, rysując twarze. Lukier zastyga niemal od razu.
Część lukru możesz zabarwić przy pomocy barwników spożywczych lub naturalnie: kolor czerwony – koncentrat barszczu, niebieski – sok z jagód, pomarańczowy – sok z marchewki. Gdy do lukru dodasz barwnik, dodaj też trochę więcej cukru, gdyż barwnik go rozrzedzi.
50 minut. Porcja: 40 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie