Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernikowe babeczki z suszonymi owocami w rumie to efekt połączanie kilku przepisów w jeden.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 58
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 71
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 77
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1133
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 264
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 58
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 71
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 77
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1133
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 264
Składniki
Najlepiej rozpocząć najpierw od przygotowania owoców i to dzień wcześniej wieczorem, owoce kroimy w małą kostkę i wrzucamy do miski. Zalewamy je mieszanką rumu i wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy talerzykiem i pozostawiamy na noc.
Następnego dnia przygotowujemy babeczki. Najpierw podgrzewamy mleko z miodem do jego rozpuszczenia i pozostawiamy je do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy sodę, cukier, cukier wanilinowy oraz przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do drugiej miski wlewamy kefir i wbijamy dwa jajka. Dokładnie mieszamy (za pomocą miksera lub rózgą). Później dodajemy olej i przesuszone mleko z miodem. Całość dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki dokładnie mieszając ciasto. Na koniec do dobrze wymieszanego ciasta dodajemy namoczone w rumie z wodą owoce i po raz kolejny dokładnie mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto przelewamy do foremek i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Ubijamy śmietanę na prawie sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy utrwalacz i cukier puder. Następnie do prawie ubitej na sztywno śmietany dodajemy serek mascarpone i adwokat. Całość chwilę ucieramy na gładki krem (uwaga nie zbyt długo bo może się zwarzyć). Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i dekorujemy nim wystudzone babeczki. Na koniec każdą z nich możemy ozdobić pysznymi pierniczkami. Smacznego ;)