Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć różnego rodzaju pierniczków, które nabiorą kruchości jeżeli będą przechowywane w szczelnie zamkniętym pudełku . Pierniczki po udekorowaniu zamykam szczelnie w pudełeczku z dodatkiem skórki z jabłek.
Foremki, garnek, folia spożywcza, wałek, papier do pieczenia,
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16727
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 91
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 362
Piernik jest nierozerwalnie związany z kuchnią polską, jednak historia miodow...
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16727
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 91
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 362
Piernik jest nierozerwalnie związany z kuchnią polską, jednak historia miodow...
Odsłon: 133
Składniki
Miód zagotować z przyprawą do piernika. Gorący dodać do przesianej mąki i wymieszać. Do wystudzonego miodu z mąką dodać ubite z cukrem jajka, karmel, sodę oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać dodając pod koniec letni roztopiony tłuszcz. Wyrobić gładkie jednolite ciasto , owinąć folią spożywczą, włożyć na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować i foremkami wycinać ciasteczka. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku około 10 -15 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polukrować i ozdobić.