Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piernikowe Mikołajki z kakao"
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 57
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 36
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 292
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 57
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 36
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 292
Składniki
pierniczków, czyli mąkę, sodę, cukier puder, przyprawę do pierników, kakao, miód, masło oraz jajko połącz i zagnieć na gładkie ciasto.
Zagniecione ciasto podziel na pół i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm na oprószonym mąką blacie. Następnie wykrój mikołajkowe figurki foremką (lub ostrym nożem wytnij zwykłe trójkąty z lekko zaokrąglonymi bokami – będą to ręce Mikołajków). W czapkach zrób otworki na sznurek.
Pierniczki ułóż na blasze na papierze do pieczenia. Piecz ok. 10 min w 180oC. Następnie ostudź i ozdób lukrem.
W ciastkach możesz też wyciąć otwory i wypełnić zmielonymi landrynkami; stopią się przy pieczeniu, tworząc „szybkę”.Źródło: Świat kobiety