Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piernikowy strudel"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 806
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 259
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 537
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 139
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 806
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 259
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 537
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 139
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, jajka i żółtko, a następnie naturalny miód, rum, przyprawę korzenną do piernika i sodę oczyszczoną. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią. Odłóż ciasto do lodówki na minimum godzinę.
Marmoladę pomarańczową lekko podgrzej. Rodzynki namocz w odrobinie wody, osącz. Orzechy grubo posiekaj. Razem z rodzynkami dodaj do marmolady, wymieszaj.
Ciasto podziel na pół, rozwałkuj na płaty. Posmaruj ją marmoladą z bakaliami. Zwijaj, formując strudle. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze. Piecz około 30 minut w 180 st. Gotowe strudle piernikowe wyjmij, ostudź. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ozdób strudle.
Czas ok. 60 min; porcja – 250 kcal, cena 1,10 zł.
Aby rodzynki były smaczniejsze i bardziej aromatyczne, namocz je w mocnym alkoholu lub wodzie wymieszanej z kilkoma kroplami olejku do ciast.Źródło: Świat kobiety