Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piętrowa beza"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 105
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 151
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 34
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 134
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 105
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 151
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 34
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 134
Składniki
Schłodzone białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dosypuj cukier. Ubijaj dalej do momentu, aż piana będzie lśniąca. Pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet winny.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Odrysuj 3 okręgi o średnicy ok. 18 cm. Każdy wypełnij pianą (staraj się zrobić to możliwie szybko). Piekarnik rozgrzej do temp. 150 st. Wstaw blachę. Zmniejsz temp. do 120 st. Piecz bezowe blaty około 30 minut. Następnie ponownie zmniejsz temperaturę (do 100 st). Susz bezy jeszcze 1,5 godziny.
Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj cukier puder. Powstałą bitą śmietanę połącz z serkiem mascarpone. Upieczone blaty wystudź. Opłucz i osusz owoce (np. maliny i truskawki). Większe sztuki pokrój w plasterki.
Blaty przekładaj przygotowanym kremem oraz owocami. Resztą kremu posmaruj wierzch tortu. Ozdób pozostałymi owocami i pistacjami.
10 porcji ; czas ok. 140 min; porcja – 450 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety