Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które robię od lat. Dostałam ten przepis ponad 20 lat temu od znajomej, a ona od znajomego cukiernika. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Bardzo polecam ten przepis.
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 164
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 131
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 90
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 164
Banalny przepis na pyszny deser z owoców kiwi. Jest słodki, smaczny i przede...
Odsłon: 131
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 47
Szybki przepis na pyszny obiad lub kolację. Kluski leniwe z Okrasą, bardzo po...
Odsłon: 90
Składniki
Margarynę i cukier przełożyć do garnka, dodać mleko i kakao. Podgrzać często mieszając. Po zagotowaniu wyłączyć gaz. Odlać pół szklanki na polewę. Zostawić do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodać żółtka i zmiksować.
Następnie wsypać mąkę z proszkiem, dodać powidła i wlać koniak. Miksować jeszcze chwilę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek, wymieszać wszystko łyżką.
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 40 - 45 min.
Wystudzone ciasto polać polewą ze szklanki. Orzechy posiekać nożem i posypać na mokrą polewę.