Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek drożdżowy z makiem"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 319
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 319
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
ok. 105 minut
Mąkę wsypać do miseczki. Dodać sól. Zrobić wgłębienie. Do dołeczka wkruszyć drożdże. Wlać 125 ml letniego mleka, rozpuścić w nim drożdże. Dodać trochę mąki z brzegów dołeczka. Dobrze wymieszać. Miseczkę przykryć i poczekać ok. 15 minut, aż zaczyn wyrośnie.
Potem do miski z zaczynem i mąką wbić 1 jajko. Dodać miękkie masło, 5 dag cukru i cukier wanilinowy. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić je pod przykryciem na ok. 30 minut.
Zagotować 1 l mleka. Na wrzące mleko wsypać kaszkę i pozostały cukier. Cały czas energicznie mieszać. Kiedy kaszka zawrze, zmniejszyć ogień, gotować ją jeszcze 10 minut, aż bardzo zgęstnieje.
Pozostałe mleko zagotować, wsypać mak i chwilę gotować. Zdjąć z ognia. Rodzynki przebrać, opłukać na sitku, osączyć. Wsypać je do maku. Dodać rum, migdały i skórkę cytrynową. Masę makową połączyć z kaszką.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieść. Pozostałe 2 jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do kaszki z makiem. Potem delikatnie domieszać pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować na dwa placki.
Blachę (32x39 cm) wyłożyć pergaminem. Spód wylepić jednym plackiem. Na nim rozsmarować masę z kaszki i maku. Przykryć drugim plackiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 30-40 minut. Ciasto wystudzić, posypać cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco