Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dzisiejsza propozycja to placek drożdżowy ze śliwkami. Śliwki są to owoce nieco kwaskowe, więc doskonale komponują się ze słodkim ciastem drożdżowym. Trzeba jednak pamiętać aby śliwki w cieście były ułożone skórką do ciasta inaczej może wyjść zakalec. Moim zdaniem jest to uniwersalne ciasto na różne okazje. Zarówno na spotkanie w kameralnym gronie, jak i na większe przyjęcie.
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2113
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 962
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 205
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20977
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2113
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 962
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 205
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20977
Składniki
Ciasto drożdżowe: Świeże drożdże łączymy z łyżką cukru, mąki i mleka. Tworzymy rozczyn. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy. Mąkę, cukier, ciepłe mleko, masło, jajka oraz wyrośnięty rozczyn łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Odstawiamy na 1-1,5 godzin. Ponownie zagniatamy. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Śliwki układamy skórką do wewnątrz do ciasta. Odstawiamy ciasto na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Cukier, mąkę i masło mieszamy tworząc kruszonkę. Posypujemy nią ciasto. Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Studzimy.
Zapraszam do mojego bloga !