Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na zakończenie wakacji najlepsze ciasto pod słońcem. Słodkie, soczyste węgierki, chrupiąca posypka i aromatyczna herbatka - nic więcej nie trzeba. Moja babcia Zosia piekła najlepsze drożdżowce. Znikały jeszcze na ciepło!
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1097
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11286
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1097
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 11286
Składniki
Sposób wykonania Wyrabiamy ciasto. Do dużej miski wlewamy 125 ml ciepłego mleka ( nie za ciepłego, bo drożdże nie ruszą rozczynu ) wkruszamy drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i 1/2 szklanki mąki. Wszystkie składniki dobrze łączymy, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy rozczyn podwoi objętość ( ok. 15 min ) dodajemy do niego pozostałe ciepłe mleko, resztę cukru, jajko, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz przesianą przez sito mąkę. Mieszamy ciasto początkowo łyżką drewnianą lub mikserem z mieszadłami do ciasta drożdżowego. Następnie wyrabiamy ręcznie, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów miski. Dodajemy letnie, roztopione masło i wtłaczamy do ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto jest luźne, tak ma być.
Kiedy ciasto podwoi objętość, przekładamy do przygotowanej formy( natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia ) o wymiarach 32 x 22 cm. Rozciągamy ciasto w formie rękami moczonymi w mleku lub lekko natłuszczonymi olejem. Na wierzchu układamy połówki śliwek, skórką na dół. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100°C na 10 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i posypujemy ciasto kruszonką przygotowaną w następujący sposób: do miseczki wsypujemy mąkę, cukier, ulubiony zapach i masło. Wszystko łączymy palcami do konsystencji żwirku i wkładamy do lodówki na kilka minut. Gotowy placek, posypany kruszonką wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45 - 50 min w temp. 180 °C. Po tym czasie drożdżowiec wyjmujemy i studzimy.
Sekrety udanego ciasta drożdżowego ze śliwkami i kruszonką: -wszystkie użyte składniki powinny mieć temperaturę pokojową, -mleko do rozczynu nie może być zbyt ciepłe( odpowiednia temp. do 30 °C), -rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, -rozczyn i ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C, -długo wyrabiane ciasto będzie dobrze napowietrzone i pulchne po upieczeniu, -ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić w piekarniku nagrzanym do 30 °C.