Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leniwa niedziela, a może by tak leniwe ciasto drożdżowe? Zapewniam Was, że w tych okolicznościach klimatycznych wyrośnie Wam … jak na drożdżach :) U mnie w sezonie musi pojawić się choć jeden tego typu placek. Tym razem jeszcze ze śliwek z własnego drzewka.
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 365
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 106
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 58
Polecam.
Odsłon: 72
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 365
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 103
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 106
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 58
Polecam.
Odsłon: 72
Składniki
Do ciepłego mleka dodajemy mąkę i cukier, wkruszamy drożdże i odstawiamy na 15 minut. Mleko powinno mieć ciepłą temperaturę, ale nie może być gorące – sprawdźmy ją palcem. Do miski dodajemy przesianą mąkę, cukier i żółtka. Gdy drożdże się spienią dodajemy je do miski i mieszamy ciasto, a następnie wyrabiamy ręką. Masło dolewamy stopniowo w trakcie wyrabiania. Nie powinno być gorące – poparzymy sobie dłonie i zabijemy drożdże. Ciasto odstawiamy an godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie foremkę (u mnie 25 na 35 cm wykładamy papierem i wylepiamy ciastem. Ostawiamy na 30 min. do wyrośnięcia.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier – ubite mieszamy ze śmietaną i proszkiem budyniowym. Śliwki przekrojone na połówki układamy na cieście drożdżowym skórką do dołu i smarujemy pianką.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozkruszamy w palcach. Posypujemy ciasto z wierzchu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 40 – 45 minut. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub oblane polewą cytrynową.