Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Kubuś to fantastyczne połączenie składników: lekki biszkopt, smakowita masa powstała na bazie soku Kubuś oraz delikatna masa śmietanowa. Całość wykończona prażonymi migdałami i sosem toffi.
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 120
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 814
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 120
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 814
Składniki
Rozdziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę utrwalając cukrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Następnie dodawaj po jednym żółtku i miksuj. Wbijaj kolejne żółtko, gdy poprzednie jest rozwiercone. Następnie zmniejsz obroty miksera i powoli dodawaj mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Wlej ciasto do formy (25 × 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 25 minut w 170°C. Następnie wyjmij, wystudź i przetnij poziomo na trzy równe części.
Żelatynę rozpuść w 70 ml wrzątku i odstaw do ostygnięcia. Ubij zimną śmietanę na wysokich obrotach miksera i utrwal cukrem, następnie dodaj Śmietan-fix oraz wystygłą żelatynę. Wyłóż połowę śmietanowego kremu na pierwszą cześć przekrojonego biszkopta i przykryj drugim blatem ciasta.
Wlej sok do garnka, dodaj proszki budyniowe i cukier. Włącz gaz i mieszając, by cukier się rozpuścił, a budynie połączyły, ugotuj masę. Wlej ciepły budyń na drugą warstwę biszkopta i przykryj trzecią częścią placka. Na wierzch ciasta wyłóż uprażone na suchej patelni migdały i polej sosem toffi lub rozpuszczonymi krówkami. Włóż ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.