Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek makowy lub keks makowy (podam też przepis na drugi deser) to bardzo szybki i łatwy deser, w którym możemy wykorzystać to czego nie zużyliśmy do makówek:). Uwaga: placek jest bardzo słodki, można dodać mniej cukru lub miód.
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 114
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 242
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 2325
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 407
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 274
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 114
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 242
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 2325
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 407
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 274
Składniki
Mak przepuścić dwa razy przez maszynkę. Sparzyć. Odcedzić i ostudzić. Ucierać w donicy. Do masy makowej dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz przyprawę do pierników., rodzynki. Wymieszać. Na koniec dodać tartą bułkę oraz pianę ubitą z białek. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec przez około 1 godzinę w średnio nagrzanym piekarniku (160 C). Gdy placek wystygnie ozdobić go dowolnym lukrem lub polewą.