Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek orkiszowy z mirabelkami"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1750
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 117
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1750
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 117
Składniki
Śliwki umyj, osusz, usuń pestki. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek. Białka włóż do miski, dodaj sól. Ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając po 1 łyżce cukru oraz żółtka.
Następnie, wciąż miksując, powoli dodawaj suche oraz olej.
Tortownicę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wierzch wyrównaj łyżką i posyp bułką tartą.
Na wierzchu rozłóż śliwki (skórką do dołu). Piekarnik nagrzej do temp. 190°C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
70 minut. Porcja: 260 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie