Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek śliwkowy na maślance"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 119
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 119
Składniki
Śliwki umyj, osusz na papierowym ręczniku i poprzekrawaj na połówki. Usuń pestki. Owoce przełóż do miski. Miód połącz z likierem, polej tym śliwki i delikatnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 20 min.
Przygotuj kruszonkę: miękkie masło zagnieć palcami z cukrem i mąką (rób to krótko, tylko do czasu, aż powstaną grudki). Miseczkę z kruszonką wstaw do lodówki.
Dużą prostokątną formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st.
Jajka zmiksuj z cukrem na jasny puszysty krem. Miksując, wlewaj na zmianę olej oraz maślankę. Na koniec wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wszystko krótko wymieszaj.
Ciastem napełnij przygotowaną formę. Ułóż śliwki w miodzie, wszystko posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika na ok. 60 min. Wystudź, pokrój na porcje. Placek podawaj np. z bitą śmietaną.Źródło: Tina