Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z rabarbarem"
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 30
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 271
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 126
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 30
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 271
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 126
Składniki
Umyty i osuszony rabarbar kroimy na mniej więcej pięciocentymetrowe kawałki, które możemy przesypać odrobiną cukru i odstawić na chwilę.
Roztapiamy masło. Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, jaja, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, maślankę, masło i krótko miksujemy, żeby się połączyły. Następnie wsypujemy płatki owsiane i mieszamy przez chwilę łyżką, aby zatopiły się w cieście.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy, wygładzamy. Na środku układamy kawałki rabarbaru, wciskamy lekko w ciasto i posypujemy połową okrągłych ciasteczek. Pieczemy ok. 70 minut w 180oC, pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już dobre.
Placek wyjmujemy z piekarnika. Kiedy ostygnie, posypujemy resztą ciasteczek oraz cukrem pudrem zmieszanym z cukrem w kryształkach.Źródło: Rewia